Yellow and Green

Cikkajánló – májusi termés, kicsit megkésve…

2014. június 17. - twentydigitcombination

Kitermelve. Fontos könyv jelent meg a Római Klub kiadásában a firenzei kémikusprofesszor, Ugo Bardi tollából. Az Extracted - How the Quest for Mineral Wealth Is Plundering the Planet különböző, a modern élet szempontjából nélkülözhetetlen ásvány, így a réz, arany, ezüst, urán, stb. kitermelésének alakulásával foglalkozik. Ezek közül egyik sem “fogy el” fizikai értelemben, viszont a termelés hozadéka egyre csökken (diminishing returns), azaz egyre több pénzt és energiát kell ugyanannyi egységnyi nyersanyag kitermelésére fordítani, ahogy a nehezebben hozzáférhető készletek felé mozdulunk. Ha pedig olyan drága lesz valami, hogy megfizethetelenné válik, az számunkra azt jelenti, hogy elfogy, nemde? Mindez nem mehet így a végtelenségig, egyre inkább szükséges lesz az újrahasznosításra, vagy adott esetben helyettesítésre koncentrálni. A Guardian két részben itt és itt foglalja össze a könyvet, itt pedig egy interjút hallgathatunk meg Bardival, aki egyébként a kiváló Resource Crisis (korábbi nevén Cassandra’s Legacy) nevű blog szerzője is. (angol)

Bioüzemanyagokról pro és kontra. Érdekes riport az origo-n a . „Az energiamérleg túlhaladott mutató”, nyilatkozza az egyik szakértő, amin azért megakadt a szemem. Az érthető, hogy amíg elég olcsók az inputok és elég drága az output, a folyamat gazdaságilag működhet úgy is, hogy több energiát teszünk bele, mint amennyit kinyerünk. Hosszabb távon azonban semmiképpen nem fenntartható.

Elégséges gazdaság. Véletlenül bukkantam rá az alábbi gyöngyszemre: az Önnfentartó gazdaság nevű blog pfolytatásokban fordította le magyarra Samuel Alexander The Sufficiency Economy – Envisioning a Prosperous Way Down című tanulmányát. Úgy látom, nem ért a végére (még?), de így is köszönet érte! Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a nemnövekedés/egyszerűbb életmód kérdésköre.

Hogy éljünk ingyen? Izgalmas összeállítás a Guardian-tól, benne a gerillakertészettől az ételmaradékok összegyűjtéséig számos, néhol kissé vad, néhol szimpatikus ötlet. (angol)

Nemnövekedés.Serge Latouche a nemnövekedésről szóló négyrészes „kiskátéjának” negyedik, utolsó részében a fogalommal kapcsolatos félreértések tisztázást célozza. (angol)

És még egy kis nemnövekedés: a hivatkozott tanulmányt még nem olvastam el teljesen és nem állítom, hogy mindent érteni fogok belőle, de amit igen, az nagyon érdekes: A spanyol Salvador Pueyo a nemnövekedés rendszerelméleti kérdéseinek járt utána. (angol)

El Hierro, a Kanári-szigetek tízezer lakosú kis szigete 100% megújuló áramra vált, amit szél- illetve vízenergiabiztosít. (angol)

Az aztékok, mint nulla hulladékot termelő társadalom. Történelem iránt érdeklődőknek. (angol)

Solar Roadways A magyar internetet is bejárta a napelemekből összeállítható autóút ötlete és a kapcsolódó jópofa videó. Kételkedtem egy kicsit már korábban is a világmegváltó terv kapcsán. Úgy tűnik mások is, akik szerint sokkal inkább a ma a piacon elérhető, és egyre olcsóbb napelemes technológiák terjedését kellene elősegíteni ilyen ötletek helyett.(angol)

Közterületi fitneszgépekkel tölthetjük a mobilunkat Kispesten. Menő!

Public Energy Art Kit. A mostani ajánlót a Post Carbon institute művészi plakátjaival illusztráltam. A projekt célja az energiatudatosság fejlesztése, különösen pedig az, hogy ráirányítsa a figyelmet az energiarendszerünk jelenlegi valóságára, ami köszönőviszonyban sincs az iparág és egyes energiaügynökségek (EIA, IEA) által tálalt rózsaszín képpel. A plakátok mindegyik letölthető terjesztés érdekében nagy méretben is.

És hogy milyen a valóság? Májusban bombaként robbant a hír, hogy az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) a kaliforniai Monterey palaolaj-mező technikailag kitermelhető készleteire vonatkozó becslését egy tollvonással 96%(!)-kal lecsökkentette. Földtani vagyon tekintetében ez a feltételezett palaolaj-készletek csaknem kétharmada. A fentebb említett Post Carbon Institute most triumfálhat, hiszen tavaly év végén egy független geológussal végzett kutatásukban már rámutattak arra, hogy a korábbi becslések igencsak túlzóak. Valóban vérlázító, hogy ekkora tévedéseket tartalmazhassanak a hivatalos készletbecslések, ami alapján vállalatok százai, tucatjai és kormányok dolgoznak és döntenek. A történet remélem, óvatosságra int mindenkit más országok készeltbecsléseire vonatkozóan is, az EIA nem ennyire drasztikusan, de ugyanezt játszotta el a lengyel palagáz ügyében is.

Ugyanakkor, mint arra Robert Rapier rámutat, korai lenne – egyelőre - mindezzel a teljes amerikai palaolaj-boomot leírni, Texas és Észak-Dakota továbbra is jól teljesít. A Monterey mezőről pedig maga a Chevron olajtársaság is kijelentette már tavaly, hogy nem fűz nagy reményeket hozzá.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt heti jelentése szerint a világ energiabiztonságának garantáláshoz 2035-ig 40 000 milliárd dollárt kell költeni az energiatermelésre és 8000 milliárd dollárt az energiahatékonyságra, hogy ellensúlyozzák a csökkenő termelést és a növekvő keresletet. A jelentéstrészletesebben megnézve az olaj- és gázkutatási és termelési (upstream) befektetések több mint 80%-a most működő mezők csökkenő hozamának ellensúlyozására kell, hogy fordítódjon. Azaz ilyen heroikus erőfeszítésekre lenne szükség, hogy a termelés 2035-ig fedezze az igényeket. Mindemellett – a vezető közgazdász, Fatih Birol alig féléves nyilatkozataival szemben – már az IEA sem számít a nagy amerikai “energiafüggetlenségre és forradalomra”, az ottani palaolaj- és gáz termelése addigra tetőzik, majd lecsökken. Úgyhogy az ügynökség szerint ismét a közel-keleten lesz a világ szeme, hogy az igényeknek megfelelő szintre növelje a termelését. Irak, Líbia, hm? Szóval elég egyértelmű, hogy addigra kevesebb fosszilis energia áll majd rendelkezésre. Ez nem a világ vége, de elkerülhetetlen lesz belátni a realitásokat és ehhez alkalmazkodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowandgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr197380028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása