Yellow and Green

Kiutak a majomcsapdából - Nate Hagens előadása [magyar felirattal!]

2014. augusztus 19. - twentydigitcombination

Tarthat-e tovább a gazdasági növekedés? Mit jelent számunkra a magunkban hordozott genetikai örökség? Hogy jelenik meg az emberi történelemben a maximális teljesítmény elve? Miért reagálunk késve, pánikszerűen a válságjelenségekre? És a legfontosabb: hogyan tovább?

Ezekre a kérdésekre próbál választ adni Dr. Nate Hagens "The Converging Economic and Environmental Crisis" c. előadása, amelyet 2014. júliusában tartott a Minneapolis College of Art and Design előadótermében, a közönség főként a 350.org és az Átalakulás (Transition) mozgalom tagjaiból, tehát a témában otthonos és arra nyitott emberekből állt. Kiváló szintézis, túljutva ezen a nyolcvan perces mesterkurzuson, azt gondolom, egy kicsivel jobban érthetjük majd a pénzügyi rendszer, az energia és erőforráshasználat, a civilizációs fenntarthatatlansági válság és az emberi psziché összefüggéseit. Nate Hagens szellemes, magával ragadó stílusú előadó, húsbavágó, súlyos kérdéseket feszeget, ám nem paráztat és nem ragaszkodik ortodox módon egyetlen fajta, általa elképzelt jövőképhez. Mondanivalójának lényege, hogy minél többet megértünk a tetteink mögött meghúzódó késztetésekből, agyunk a maitól merőben eltérő körülmények között kialakult huzalozásának tervrajzából, annál inkább alakíthatjuk a jövőt a számunkra kedvezőbb kimeneteli lehetőségek irányába.

Dr. Nate Hagens több mint egy évtizede hagyta ott a Wall Street fényűző világát a humánökológia kedvéért, azóta kutat, ismeretterjesztő előadásokat tart és egy időben az Oil Drum szerkesztőjeként is tevékenykedett, sok minden más dolog mellett, amit az előadásban elmesél majd.

Az előadáshoz tartozik még egy kérdés-válasz szekció, amelyet itt találtok meg, és ami szintén elég tanulságos - kár, hogy a kérdezők egy részét kevéssé lehet hallani. Ha pedig több dolgot szeretnétek Nate Hagenstől olvasni, ajánlom ezt, vagy ezt az interjút, illetve a The Monkey Trap című blogját.

Nem mondom, hogy könnyű volt mindent lefordítani, biztosan találtok benne hibákat, különösen, hogy masszívan interdiszciplináris anyagról van szó, szóval, ha esetleg valamelyikőtök jobban ismeri a pszichológia, a pénzügyek, az energetika vagy a rendszerelmélet témakörét, szóljon nyugodtan, ha valamilyen kifejezést rosszul fordítottam, vagy valamilyen mondatnak nem pontosan adtam volna vissza a mondanivalóját. Az előadás slide-jai pedig itt találhatóak meg, van egy kevés, ami nem látszik jól a felvételen.

 

(Teljes képernyőn nézve jól látszik a felirat!)

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowandgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr167379942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása