Yellow and Green

Cikkajánló - augusztusi termés

2014. szeptember 03. - twentydigitcombination

E-bringák teherszállításra. A Vezess.hu részletes és színes cikke a Hajtás Pajtás budapesti terveiről – teszt, fotók és sok érdekesség.

Jön a fapados vasút kora: jegyek akár 60-70 százalékkal olcsóbban. Múltkor foglalkoztam ezzel a témával, most a HVG írt róla hosszabban.

Sült tücsök. A Táfelspicc áttekinti a rovarevés ősi szokását, és hogy mi minden szólhat a jövőben ennek elterjesztése mellett a nyugati világban is. Ahogy Nate Hagens előadásában elhangzott: a biológia határozza meg, mire van szükségünk (jelen esetben fehérjére és más tápanyagokra), a kultúra pedig azt, hogyan szerezzük azt meg.

Troli-kamionok. Avagy elektromos áruszállítás kamionnal, ám az akkumulátorok nyűgjei nélkül. A Siemens ilyesmit tesztel a WiWoGreen riportjában. (német)

Mire jók a hivatali autók hivatali időn kívül? Mondjuk carsharing-re. Egy újabb német zöld kezdeményezés.(német)

Ilyen is lehetett volna a világ. A SustainableCitiesCollective lenyűgöző írása arról a korszakról, amikor kevés elektromos autóval, valamint villamosokkal képzelték el a városon belüli és azok közötti közlekedést. Ez 110 éve volt, csak hát közbejött az olajkorszak. (angol)

Ilyen is lehetett volna a világ 2. A fent idézett oldal ugyanezen szerzőjének további technikatörténeti utazása az első, elektromos áramot termelő naperőmű elindításának korába, ami mikor is volt? 1913-ban! Már akkor sokakat foglalkoztatott, mi lesz a szén után, és meg is találták az utat, ami előrevihet. Csak hát, közbejött az első világháború, így a világelső, kairói naperőmű is csak fél évig üzemelt. (angol)

Szomorú aktualitás. Egy összeállítás videóval arról, miként készül az ukrán lakosság a télre, hogy ösztönzik a népet takarékosságra. (angol)

Orvvadászat. Az elmúlt három évben százezer elefánt öltek meg az agyara miatt. Ez jelentős növekedés a korábbi időszakhoz képest a Huffington Post beszámolója szerint. (angol)

Csúcs. Az elkövetkező húsz évben 40 millió hordó/nap kapacitást kell kiváltani a most termelő olajmezők hozamcsökkenésének ellensúlyozására és a feltételezett igények kielégítésére. (Összevetésképpen: ma 89 millió hordó/nap körül fogyasztunk). Ezt nem egy nyugdíjas geológus állítja, hanem a Saudi Aramco vezetője, Khalid Al-Falih. Maga a szaudi állami olajtársaság a következő évtizedben 40 milliárd USD-t fordítanának a gáztermelésük megduplázására és az olajtermelésük szinten tartására. (angol)

A közösségi megújuló energia projektek lehetőségei Írországban. A Feasta háromrészes cikke a kérdést társadalmitechnikai és pénzügyi szempontból is vizsgálja. Ezt még sajnos nem olvastam végig, de izgalmasnak hangzik.

Most már akkor tényleg itt az energiaforradalom? Mármint a napenergiáé. A UBS és a Citigroup elemzői a következő évtizedekre robbanásszerű fejlődést prognosztizálnak a decentralizált napenergia-felhasználás, az akkumulátorok és az elektromos autók terén. Nem tudom, mi valósul ebből meg, csak remélem, hogy minél több. Az pedig, ha minél több befektető ismeri fel a területen rejlő lehetőségeket, önmagában biztató.

Úgyhogy ennek szellemében zárom a cikkajánlót techno-optimista hangulatban egy infografikával a Tesla tervezett gigagyáráról: ez annyi lítium-ion akkumulátort gyártana, mint amennyi 2013-ban a világon összesen készült. 

A felhasznált képek forrása: http://sustainablecitiescollective.com/ és http://www.visualcapitalist.com/inside-teslas-5-billion-gigafactory/.

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowandgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr397379928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása