Yellow and Green

Cikkajánló - január

2015. január 08. - twentydigitcombination

Az utóbbi időszakban elmaradtam a rendszeres linkajánlóval, így most az egész őszi termésből válogatok, remélem, mindenki talál számára érdekeset benne.

Erre van előre: Vision Hungary 2040 2.0. Ősszel jelent meg az ELTE-n működő „Erre van előre” kutatócsoport új tanulmánya, amelynek a célja egy tisztán megújuló-alapú hazai energiarendszer kiépítésének a lehetőségeit taglalja, mindezt pedig rendszerben gondolkodva teszi. Melegen ajánlom mindenkinek, azt is mondhatnám kötelező olvasmány. Még nem értem a végére, de kinyomtattam magamnak a téli szabadságra – természetesen használt irodai papír hátoldalára.:-) Letölthető az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének honlapjáról.

Repülő autókat akartunk, helyette 140 karaktert kaptunk. Ez a mondat a hires befektető, PayPal-alapító Peter Thiel egyik legismertebb mondása. A 444 összefoglalta Thiel legfontosabb gondolatait a technológia jövőjéről, “a technológiailag gyorsuló civilizáció hamis hitéről”.

Hazai szélerőmű. Belülről és közelről, sok látványos fotóval.

Kizabáljuk-e az óceánt 2050-re? Izgalmas és kijózanító kétrészes interjú a halászati ügyek és a fenntarthatóság kérdésére specializálódott Hal-adás blog szerzőjével, Eisenbeck Tamással a Zöldella Vegán életmód blogon.

Hogyan lehet megelőzni a munkanélküliség növekedését a GDP csökkenése mellett? Többek között erre keresi a választ az Origo cikke, amellett, hogy bemutatja a nemnövekedés fogalmát a vele újonnan ismerkedőknek.

Rolling Jubilee. Ez a fenntarthatóságnak egy másik vetülete, de nagyon is idetartozik. Az éppen három éves Occupy Wall Street mozgalom Strike Debt nevű kezdeményezése a minap 2700 hallgató diákhitelét írta le közösségi adományok segítségével. Jó példa ez arra, hogy a társadalmi mozgalmak nem csak szimbolikus cselekvésre képesek.

The Great Transition: The End Of Growth. Nafeez Ahmed könyvajánlója az olasz közgazdász, Mauro Bonaiuti (róla még nem hallottam) könyvéről, amely az átmenet lehetőségeit taglalja, hasonló témákat érintve, amelyeket múltkor emlegettem a Téved-e a zöld troll? című cikkemben. (angol)

Európa újraerdősülése. A Washington Post összefoglalója a dán projektről, amelynek révén a földrész elmúlt 110 évét tekinthetjük át erdősültség szempontjából. A technológiai változások, az urbanizáció, az európai közös agrárpolitika, kelet-európában pedig a kommunizmus vége következtében a legtöbb országban nőtt az erdővel fedett terület nagysága a múlt század elejéhez képest. Magyarországról (annak mai és történelmi formájában egyaránt) ugyanez mondható el. A cikk egyetlen hiányosságának az tűnik, hogy nem tesz említést az Európán kívüli világról. (angol)

Klíma-depresszió. Van ilyen? A Grist szerzői és a megszólaló IPCC-szerző szerint igen. És mindezt én is megerősíthetem, azzal együtt, hogy általában nem tartom szerencsésnek a klímaváltozásra leszűkíteni az ökológiai válság kérdését – van itt még annyi minden más… (angol)

Egy újabb izmussal ismertetem meg az olvasót: ökomodernizmus A Breakthrough Institute szerzői a „környezeti” problémák megoldását a mainstream zöld gondolkodással ellentétben elsősorban a technikai fejlődéstől várják. (angol)

A növekedés határai tényleg itt vannak? Graham Turner ausztrál kutató vetette egybe ismét a klasszikus tanulmány "Business As Usual" szcenáriója által modellezett ipari termelési, népességszámbeli, stb. adatokat, és továbbra is azt találta, hogy elég jelentős az egyezés. Íme, a Guardian összefoglalója. Eleve elrendelés persze nincs (szerintem), de ez egy fontos figyelmeztetés. (angol)

Minden, ami műanyag. A Süddeutsche Zeitung érdekes sorozatot indított, eme életünkben elengedhetetlennek tekintett anyagról, amit minősíthetetlen módon pazarlunk. Miként, milyen kompromisszumokkal tud ma egy háztartás műanyag nélkül élni? Miről lehet a legkönnyebben lemondani a mindennapokban? Mikor készült az első műanyag? Hova megy és mehet, miután kidobtuk? (német)

Nemnövekedés-konferencia Lipcsében.2014 szeptemberében került sor a jeleseseményre, amely immár a negyedik a sorban, és több mint 2700 résztvevőt vonzott. Beszámolók ittitt és itt. Most látom, a Kislábnyom.hu is kint volt a konferencián.

Olajcsúcs-konferencia Barbastro-ban (Spanyolország). A 2011 után másodszorra megrendezett eseményen az egyik, általam nagyra tartott résztvevő, Ugo Bardi beszámolóját itt olvashatjuk. A konferenciáról részletesebb beszámolót a PeakProsperity fórumán találtam a közönség egyik tagjától, de aki nagyon akarja, ezen a YouTube-csatornán meg is nézheti az előadásokat. (angol)

Örvénylés. Ha már olaj, a Nemnövekedés Facebook-csoportban hívták fel a figyelmem a spanyol Antonio Turiel, az igen színvonalas Oil Crash nevű blog szerzőjének írására, amely az FFEK jóvoltából immár magyarul is olvasható. (Ja, és nem kell megijedni a Bogár László-s hivatkozástól, az nem az eredeti Turiel-elemzéshez tartozik:)

Kritikikus nyersanyagok megújuló energiához: valóban nincs belőlük elég? Ugo bardi a német Wuppertal Intézet 2014-es jelentését tekintette át. A válasz, röviden: a megfelelő technológiák (pl.: szilíciumkristályos fotovoltaikus elemek) kiválasztása esetén az elérhető nyersanyagok mennyisége nem korlátozza a megújuló energia terjedését. (angol)

Egyszerű életvitel a történelemben. Az ausztrál Simplicity Institute új könyve az önkéntes egyszerűség úttörőivel foglalkozik, honlapjukon elolvasható a Jézusról és a Thoreau-ról szóló fejezet. (angol)

(A képek forrása: http://www.alternativenergia.hu;http://1.bp.blogspot.com; http://leipzig.degrowth.org/wp-content/themes/degrowth-leipzig/assets/images/logo-degrowth-header.png )

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowandgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr77379858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása