Yellow and Green

„Egyszerű” kiút a válságból

A Simpler Way: Crisis as Opportunity

2016. július 24. - twentydigitcombination

Sokan hangoztatják, a hi-tech megoldások (hiába népszerűek és ígérik – hamisan - a business-as-usual fájdalommentes folytatását) önmagukban nem jelenthetnek kiutat az ökológiai válságból. Sok tudományos és morális érv szól egy „egyszerűbb” út, az önkéntes egyszerűség mellett. A blogon már többször idézett ausztrál Simplicity Institute vezetője, Samuel Alexander most kiváló dokumentumfilmet forgatott egyéves kísérletükről a Thoreau-i elvek gyakorlatba történő átültetésére, amelyet a Wurrruk’an nevű ökofalu felépítésével igyekeztek megvalósítani. (mellesleg nektek is feltűnt, milyen sok az ausztrál az ökológiai gondolkodók körében?)

(Kép forrása: http://simplicityinstitute.org )

A jó hangulatú, szépen fényképezett film amellett, hogy bemutatja az önkéntes egyszerűség köré szerveződő ökofalu építését és számos érdekes megoldást a permakultúrától a vályog-, mobil- és miniházakig, a naptűzhelytől az Earthship-ig, kitér a közösségépítés tapasztalataira is, megszólaltatva a csapat résztvevőit.

Az idő kb. 20%-àban pedig a kérdés különféle elméleti vetületeiről beszélnek neves szakértők, a film tempójának köszönhetően szerencsésen elkerülve a beszélő fejeknél történő leragadást. Megszólal Graham Turner, a Növekedés Határainak kutatója, aki arról nevezetes, hogy a Római Klub 1972-es tanulmányának „standard run” forgatókönyvét vetette össze a valós népességi, termelési, erőforrás-felhasználási adatokkal, bizonyítva annak meglepő pontosságát. 

Ott van aztán David Holmgren, róla talán elég annyit elmondanom, hogy a permakultúra atyja, valamint az önkéntes egyszerűség szószólójaként Ted Trainer, az ő tanulmányát szintén idéztem már e blogon arról, miért nem képesek a megújuló energiaforrások egy fogyasztói társadalom fenntartására.

A fent felsoroltakkal ellentétben nem ausztrál, hanem új-zélandi Nicole Foss (The Automatic Earth) fő kutatási területe az energiaellátás drágulásának hatása a pénzügyi rendszerre. Ugyan nekem nem szimpatikus, amikor teljesen lesajnálóan beszél a modern megújuló energiatechnológiáktól (nem mintha a médiában nap, mint nap megjelenő túlzott elvárások letörése ne lenne jogos), ám rokonszenves benne, hogy ő, ellentétben hasonló érdeklődésű amerikai kolléganőjével, Gail Tverberg-el szemben nem egy reménygyilkos, „úgyis minden mindegy” álláspontot képvisel. Találkozhatunk továbbá Helena Norberg-Hodge-dzsal, az Ősi jövendők – Ladak tanításai” c. könyv és a Boldogság közgazdaságtana” c. film megalkotójával, valamint a számos kiváló tanulmányt jegyző Samuel Alexanderrel is. Jó hír, hogy a velük készült teljes hosszúságú interjúk is mind elérhetőek különálló filmként a Youtube-on. 

Értékes, fontos, elgondolkodtató és inspiráló film, Nézzétek, terjesszétek! (Írjatok hozzá magyar feliratot!)

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowandgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr648858706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RózsaSá 2018.09.16. 19:29:18

Kedves Blogger kollega,
most kaptam Saral Sarkaltól, Kölnből, a Ted Trainer: How the Great Transition was Made 2030-as utópiáját, (még Saralnak is sok), Lesz-e Bp 30 év múlva? (Ez előadásom címe 1993-ban!)
Precht könyvének 120. oldalánál tartok, (2 nyelven rakom föl):
www.okobetyar.blog.hu
Es grüßt
RózsaS
süti beállítások módosítása