Yellow and Green

Szabadulás a pénzügyi mátrixból

2015. február 21. - twentydigitcombination

Vége a gazdasági válságnak és mindenki happy? Vagy azért... khm, nem egészen? Melyek a mostani pénzügyi berendezkedés feloldhatatlan rendszerszintű ellentmondásai és hová vezthet mindez? Meddig lehet folytatni a pénznyomtatást, fenntarthatóak-e a világban felhalmozódott adóssághegyek? Szabó Gergely előadásaira mindenkinek érdemes volna rászánnia egy órát.

Szabó Gergely közgazdász Mandineren írt cikkeivel néhány hete találkoztam először. Ottani bemutatkozása szerint Szabó tíz éve aktív a határidős piacokon, vezetője volt a világ egyik legnagyobb szén-dioxid fedezeti alapjának határidős és opciós részlegének. Dolgozott a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb forgalmú energiakereskedőjénél, ahol több milliárd dollár értékben kötött határidős ügyleteket, és kapcsolatban volt a világ számos vezető pénzintézetével. A cikkek friss és őszinte hangvételén fellelkesülve rágugliztam a nevére és megtaláltam két ismeretterjesztő előadását Szabadulás a pénzügyi mátrixból valamint az Előttünk álló válságról címmel. (Valamint, bár ez nem tartozik szorosan ide, részt vett a Vidék Kaland programban, ahol mindenféle urbánus arcok ismerkednek a tanyasi élettel, az erről vezetett blogja itt található.) Mint az előadásokban elhangzott, tervez egy harmadik részt is, amely kifejezetten magyarországi szemmel reflektálna a helyzetre.

Az előadásokat három ok miatt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Egyrészt, közérthető és érdekes módon mutat rá a pénzügyi rendszer szisztematikus problémáira, olyan összefüggésekre, amelyekkel a nemzetközi, de különösen a magyar fősodrú médiában csak ritkán találkozhatunk.
Másrészt, a dilemmák és az ebből következő lehetséges kimeneteli szcenáriók bemutatásán túlmenően alternatívákat, kiutakat, konstruktív javaslatokat is felajánl - tulajdonképpen az egész Szabadulás a pénzügyi mátrixból című előadás ezekről szól.

Harmadrészt, és ez hazai szemmel nagyon fontos, végre valaki hiteles szakmai háttérrel, technikai szemlélettel mutatja be a problémákat magyar nyelven is, elkerülve a témával foglalkozó különböző hazai megmondóemberek hibáit. Azaz, aki összeesküvés-elméletekre, szabadkőművesekre és illuminátusokra, avíttas huszadik századi ideológiákra, parttalan és irreleváns pártpolitikai bűnbakkeresésre, rosszabb esetben különböző népcsoportokkal szembeni gyűlöletkeltésre kíváncsi, az nem jár jó helyen, ellenben, aki rendszerszinten szeretne tisztábban látni, a big picture-re kíváncsi, annak feltétlenül ajánlott az előadások megtekintése. (ahogy arra mások is rámutattak, a különféle zavaros, ámde bizonyos körökben népszerű konteók veszélye, hogy szélesebb körben szalonképtelenné tehetik a ma fennálló pénzrendszer problémáinak témáját. Pedig ez az, ami a legkevésbé hiányzik akkor, amikor inkább a szemek felnyitására lenne égető szükség a pénzügyi és minden más területen megnyilvánuló fenntarthatatlanság miatt.)

Hibátlannak mégsem nevezném az előadást: hiányolom például a pénzügyi válság és a természeti erőforrások szűkössége közötti összefüggés említését (erre csak implicit módon, a kérdés-válasz szekcióban történik utalás). Márpedig, ahogy Nate Hagens is rámutatott, a pénz egyfajta követelés természeti erőforrások jövőbeli használatára, amivel az a gond, hogy napjainkban a követelések mennyisége jelentősen túlhaladta az igénybe vehető természeti erőforrások mennyiségét. Ettől függetlenül persze a pénzügyi rendszer önmagában is egy már-már érthetetlenül komplex szisztéma, amiben fenntarthatatlan buborékok jöhetnek létre relatív erőforrásbőség mellett is. (lásd. 1929). Most éppen Niall Ferguson könyvét olvasom a világ pénzügyi történelméről, amely rámutat, hogy a buborékok és azok kipukkanása a történelem során folyamatosan ismétlődő eseménysor, a második világháborút követő időszak volt kivételes abban a tekintetben, hogy akkor ilyenre nem került sor.

Nos, a hosszas bevezetés után nézzük az előadást! Nem kell megijedni, azért van csak ilyen sok videó, mert 20-25 perces blokkokban került fel az anyag:

Itt pedig a másik, Az előttünk álló válságról című előadás található.

(A felhasznált képek forrása: http://images4.alphacoders.com/888/8886.jpg;http://www.funnyjunk.com/politics/68670#68670)

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowandgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr37379778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása